ข้อความและภาพที่ถูกโพสบนหน้าเว็บ https://picpost.mthai.com เกิดขึ้นจากการ เผยแพร่โดยสาธารณชน และได้เผยแพร่แบบอัตโนมัติ ดังนั้นผู้ใช้บริการจึงต้องใช้วิจารณญาณ ในการกลั่นกรองด้วยตัวเอง ถ้าหากท่านพบเห็นข้อความ หรือภาพใดๆ ที่ ผิดกฎหมาย กรุณาแจ้งมาที่ webmaster@mthai.com เพื่อทีมงานจะได้ ดำเนินการ เก็บข้อมูลและจัดส่งข้อมูลดังกล่าวให้หน่วยงานราชการที่เกี่ยวข้องทันที ขอขอบพระคุณ
โพสต์ภาพ

รูปภาพ อย่าลืมฉัน

หน้าแรก / ภาพ อื่นๆ / อย่าลืมฉัน

 

"Forget me not" Flower of memories, flower for love 

 

กาลครั้งหนึ่งอัศวินหนุ่มในชุดเกราะกำลังเดินเล่นที่ริมธารน้ำกับหญิงสาวคนรักของเขา สาวเจ้าเห็นดอกไม้ที่ริมตลิ่งชูช่อสวยงาม เกิดอยากเจ้าดอกไม้นั่นขึ้นมา จึงขอให้อัศวินหนุ่มเก็บให้ ขณะที่เขาเอื้อมมื้อคว้าดอกไม้ช่อสวยนั้นไว้ได้ เกิดเสียหลักลื่นตกลงไปในธารน้ำ ชุดเกราะที่หนักหน่วงถ่วง ทำให้เขาไม่สามารถจะว่ายน้ำได้ เขาได้โยนดอกไม้นั้นให้แก่เธอพร้อมกับตะโกนว่า FORGET-ME-NOT และจมหายไป หญิงสาวผู้นี้เสียใจและไม่เคยลืมเขา อัศวิน และคงเรียกดอกไม้นั้นว่า FORGET-ME-NOT  ไปตลอด

 

นี่เป็นเรื่องเล่า และยังมีเรื่องเล่าอยู่อีกหลายเรื่องเกี่ยวกับดอกไม้นี้ แต่ทุกคนก็ชอบที่จะเก็บเรื่องราวซึ้งๆไว้ ดอกไม้ริมธารเติบโตในที่ร่มรื่น สูงไม่เกินหนึ่งฟุต พบได้ทั่วไป กับกลายเป็นสัญลักษณ์แห่งความรักถูกตีความว่าเป็นความหมายรักที่ซื่อสัตย์ สัญลักษณ์แห่งความทรงจำ สำหรับคนที่ได้รับความเดือดร้อนและทหารที่หายไปในสงครามโลกครั้งที่หนึ่งและสงครามนาซี

 

เรื่องเล่าซึ้งๆแห่งดอกไม้ พูดจาภาษาดอกไม้ จึงเป็นที่นิยมใช้ดอกไม้ชนิดนี้มาเป็นองค์ประกอบที่สองในการจัดดอกไม้ของการแต่งงาน  เครื่องเรือน  สิ่งที่เป็นคู่กัน  ของตกแต่ง  จะมี   ดอก FORGET-ME-NOT เข้ามาด้วยเสมอ  เพื่อบอกเป็นความนัยว่า " อย่าลืมฉัน " ถ้ามีใครสักคนที่มอบดอกไม้นี้ให้กับคุณในวันสำคัญ ไม่ว่าจะเป็นวันวาเลนไทน์  วันเกิด  วันครบรอบแต่งงาน  โปรดรู้ไว้เลยว่าเค้าไม่อยากให้ความทรงจำที่คุณมีเค้าอยู่  หายไปจากคุณเลย  ดอกฟอร์เก็ตมีน็อต (forget me not) มีความหมายตรงตามคำแปลเลยก็คือ...ที่รักโปรดอย่าลืมฉัน หรือ อย่าลืมความรู้สึกดี ๆ ที่เรามีให้กันนะ

 

=============

There are many myths and legends attached to the naming of the Forget-Me-Not flower; a German legend refers to the small, yet unnamed plant who cried out to God, “Forget me not, Lord!”. However, the most romantic legend as to how the Forget-Me-Not gained its name is a medieval legend.

 

A knight was said to be choosing some flowers for his sweetheart, who was walking with him, when he fell into the river, due to the weight of his armor; the knight is said to have thrown the blue flowers to his sweetheart on the river bank crying, "Forget-Me-Not".

 

Forget-Me-Not – a Symbol of Love

In the Victorian language of flowers, the Forget-Me-Not flower was interpreted as meaning faithful or true love; the Forget-Me-Not was also exchanged between Lady Chatterley and her lover in D.H. Lawrence's novel Lady Chatterley's Lover. It is also said that in 15th century Germany, the Forget-Me-Not was worn by one lover in recognition of not forgetting the other.

 

Forget-Me-Not – a Symbol of Remembrance

The Forget-Me-Not has been used as a symbol of remembrance for those who have suffered or have been lost in war; in Newfoundland, Canada, Forget-Me-Not flowers are worn on July 1 each year in memory of those who died in World War I. The Forget-Me-Not is also worn as a Masonic symbol in recognition of those who have suffered in the name of Freemasonry, particularly during the Nazi regime of World War II.

 

Forget-Me-Not – a symbol of North America

The Forget-Me-Not is a symbol of Alaska, as it is the state flower. The Forget-Me-Not flower has also been adopted as a symbol for Canada's Alzheimer Society; Alzheimer's disease is the progressive mental deterioration of the brain, hence the Forget-Me-Not symbol of memory loss.

 

 

Credit : fha.guru, Wildflower Information, suite101

 

เข้าระบบ MThai


สวัสดี user


พูดคุย ทักทาย